Kleuren in kantoorinrichting en wat doen ze met je

Iets waar je misschien niet dagelijks bij stil staat, maar de juiste kleuren op kantoor zijn direct van invloed op de stemming en productiviteit van mensen (Kwellek, 2005).

 

Kleuren hebben invloed op ons koopgedrag, waarom we bij die webshop niet bestellen en bij de ander wel, maar ook de kleur keuze van uw kleding. Daarom zou het voor veel organisaties een belangrijk punt van aandacht moeten zijn, kleuren in kantoorinrichting Waarom dus nog langer negeren. Zeker als je bedenkt dat een saaie kantoorruimte een behoorlijk negatief effect kan hebben. Op zowel de stemming als productiviteit van werknemers.

kantoorinrichting

Is er dan één perfecte kleur? Nee helaas. Het is niet zo, dat één kleur, de beste is. Dat zou ideaal zijn, maar het verschilt van persoon tot afdeling tot bedrijf. Eigenlijk is dat maar goed ook, anders ziet alles er hetzelfde uit.

De kracht van, wat we zien, wordt zo onderschat

Ruiken, horen en zien de sterkst ontwikkelde zintuigen van de mens. We gebruiken onze ogen continue bij het doen van veronderstellingen. Kleur speelt hierbij een belangrijke rol: goedkoop of duur, slechte of goede kwaliteit, kille of prettige omgeving en ga zo maar door. Onze eerste indruk en aanname gebeurt tussen 62 tot 90 procent (Singh, 2006) en vindt plaats op basis van kleur en doen dan de veronderstelling die daarbij hoort.

Kleuren in kantoorinrichting is dus ontzettend belangrijk

Het lastige is natuurlijk welke kleurtinten kies je en hoe maak je een goede keuze? Google verandert bijvoorbeeld op iedere afdeling regelmatig de kleurstelling van de kantoorruimte. Door testen en vragenlijsten te onderzoeken krijgen zij inzicht in wat de invloed van een kleur is en welk effect deze kleur heeft op de stemming van medewerkers.

Welke kleuren kun je het beste gebruiken?

 Zoals al gezegd, er geen vaste kleur die je moet gebruiken. Dit is voor ieder bedrijf, afdeling en persoon anders. Wel zijn er een aantal basis uitgangspunten die over het algemeen van toepassing zijn. Het is hierbij vooral belangrijk dat er een bepaalde verbondeheid is tussen de verschillende ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde kleuraccenten of schilderijen met dezelfde stijl.

Kleuren in de receptie van een kantoor

 De receptie/entree is het eerste contact moment met het kantoor. Zowel werknemers als klanten moeten zich hier positief ontvangen worden. Hiervoor is een zachte oranje of gele kleurtint ideaal.

Kleuren in je kantoorruimte

In de kantoorruimte zelf is het belangrijk om te bedenken wel effect hier gewenst is. Blauw en groen zorgen voor een kalme sfeer, maar wanneer je teveel van deze kleuren gebruikt zal de productiviteit achteruit gaan. Een aantal rode, oranje en/of gele accenten zorgen voor een toename van de energie en daarmee de productiviteit. Let wel weer op, te veel rood kan agressie veroorzaken, te veel oranje faciliteert een sociale interactie en te veel geel kan stress en nervositeit verhogen.

Kleuren in coaching en presentatie ruimtes

In een coaching of trainingsruimte past heel goed turquoise. Turquoise is een positieve kleur en staat voor creativiteit en communicatie. Bovendien werkt turquoise kalmerend voor sprekers. Dit gecombineerd met een aantal gele accenten op bijvoorbeeld hand-outs en in de presentatie zorgen voor een aandachtig publiek dat meer informatie op kan nemen.

 

kleuren in kantoren
De invloed van kleuren in kantootinrichting op je klanten

De kleuren in kantoorinrichting zijn ook van invloed op je klanten en hun eerste indruk. Hieronder een overzicht met een aantal kleuren en gekoppelde associatieve karakteristieken.

 • Blauw – Loyaliteit, vertrouwen, wijsheid, conservatief, stabiel en veilig.
 • Groen – Veiligheid, groei. rijkdom en prestige.
 • Paars – Royaal, mysterieus, krachtig en liefdevol.
 • Geel – Vrolijk, attent en energiek.
 • Oranje – Warm, blij, creatief, succesvol, stimulerend en verfrissend.
 • Rood – Energiek, luidruchtig, passie, sterk, expressief en intens.
Welke kleuren kun je het beste vermijden?
 • Kies niet voor te sterke felle kleuren.
 • Ontwijk spierwit, deze kleur reflecteert licht en zorgt voor vermoeide ogen.
 • Te veel grijs is saai.
 • Ontwijk donkere kleuren, die zorgen voor een somber en slaperig gevoel.
 • Strepen of geometrische patronen werken niet goed voor kantoren omdat ze afleiden.