Bureaustoel instellen

Een goede zithouding achter uw bureau is van groot belang voor uw gezondheid. Door de uw bureaustoel op de juiste manier in te stellen zorgt u voor een correcte en ergonomische houding. In deze blog vertellen wij waar u op moet letten tijdens het verstellen van uw stoel. Zo voorkomt u gezondheidsklachten die voortkomen uit een slechte zithouding.

Vijf probleemgebieden bij verkeerd zitten:

De bureaustoel is een onmisbaar onderdeel bij zittend werk. Naast onvoldoende bewegen, is het verkeerd instellen van uw bureaustoel, één van de grootste oorzaken van rug-, nek- en schouderklachten.

  • Hand, pols en elleboog (tenniselleboog, ontstekingen in hand en pols)
  • Tussenwervelschijven (teveel belasting in de onderrug en nek)
  • Organen (in elkaar gedrukt zitten, slechter ademen, mindere concentratie)
  • Benen (afknellen van de bloeddoorstroming)
  • Spieren (stijf raken en afname van de spierkracht)

Volg de volgende stappen en stel uw bureaustoel goed in. Goed gebruik van uw bureaustoelen levert alleen maar voordelen op.

Stap 1 – De zithoogte

Stel de hoogte van uw bureaustoel zo in dat uw voeten goed plat op de grond kunnen staan. De hoogte van de stoel moet zo zijn dat uw benen optimaal kunnen ontspannen en u makkelijk rechtop kunt zitten. Probeer dit gewoon even uit door uw stoel even wat hoger en/of lager te zetten en te voelen wanneer uw benen het makkelijkst ontspannen. 

goed-zitten

Stap 2 – Ondersteuning van de onderrug

De rugleuning dient zo ingesteld te staan dat deze uw rug goed ondersteunt wanneer u zit met een rechte rug. De bolling van de rugleuning dient de onderrug te ondersteunen (ongeveer broeksriem hoogte). Met een eventuele lumbaal instelling kan extra steun worden gegeven.

bureaustoel-instellen

Stap 3 – Zit-diepte verstelling

Indien aanwezig, de zit-diepte instellen tot ongeveer 5 cm van de onderbenen. Een “vuist dikte” is vaak de stelregel. Te ver naar voor schuiven van de zitting zorgt ervoor dat u niet goed meer kunt aansluiten aan de rugleuning. Daardoor gaat u ondersteuning van de rug missen en zet u veel spanning op de onderrug. 

bureaustoel-instellen

Stap 4 – De armleuningen

De armleuningen zijn een extra ondersteuning van de tafel. Wanneer armleuningen niet aanwezig zijn, zijn we geneigd om de tafel als ondersteuning te nemen. Hierdoor gaat u voorover leunen en verliest u de ondersteuning van de rugleuning. Armen en schouders ontspannen laten hangen en onderarmen optillen. Ondersteun nu de onderarm met de armleuning.

bureaustoel-instellen

Stap 5 – Bureaustoel en bureau

Nu zou het, het meest optimaal zijn als de armleggers aansluiten met de hoogte van de (bureau)tafel. Uw armen komen in een rechte lijn op tafel. Polsen en handen ondervinden geen belemmering naar het toetsenbord. U heeft nu de meest optimale houding voor het zitten op een bureaustoel. gecreëerd.

bureaustoel-instellen

Stap 6 – Bewegen op de bureaustoel

Als uw bureaustoel beschikt over een bewegingsmechaniek, adviseren wij deze los te zetten. Bewegend zitten stimuleert de bloedsomloop en geeft vrijheid aan organen. Daardoor kunt u vrijuit ademen. Dit zorgt voor meer zuurstof in het bloed. Bovendien ondersteunt de bureaustoel u bij verschillende werkzaamheden en helpt u niet onderuit te zakken of los te komen van de rugleuning!