Bureaustoel instellen

Met de komst van digitale producten is de noodzaak om te bewegen steeds minder geworden. We zitten steeds vaker. Op het werk was dat al een hele tijd zo. De bureaustoel is daar een onmisbaar onderdeel in. Naast onvoldoende bewegen is het verkeerd instellen van uw bureaustoel één van de grootste oorzaken van rug-, nek- en schouderklachten. Volg de stappen hieronder om uw bureaustoel instellen.

bureaustoel-bodegraven

Vijf probleemgebieden bij verkeerd zitten:

  • Hand, pols en elleboog (tenniselleboog, ontstekingen in hand en pols)
  • Tussenwervelschijven (teveel belasting in de onderrug en nek)
  • Organen (in elkaar gedrukt zitten, slechter ademen, mindere concentratie)
  • Benen (afknellen van de bloeddoorstroming)
  • Spieren (stijf raken en afname van de spierkracht)
bureaustoel-instellen

goed-zitten

Stap 1: zithoogte

Stel de hoogte van je stoel zo in dat je voeten goed plat op de grond kunnen staan. De hoogte van de stoel moet zo zijn dat je benen optimaal kunnen ontspannen en je makkelijk rechtop kunt zitten. Probeer dit gewoon even uit door je stoel even wat hoger en/of lager te zetten en te voelen wanneer je benen het makkelijkst ontspannen. Het kan helpen om je benen wat smaller te zetten zodat je bovenbenen iets naar buiten hangen als ze ontspannen.


bureaustoel-instellen

Stap 2: ondersteuning van de onderrug

De rugleuning dient zo ingesteld te staan dat deze je rug goed ondersteunt wanneer je zit met een rechte rug. De bolling van de rugleuning dient de onderrug te ondersteunen (ongeveer broeksriem hoogte)


bureaustoel-instellen

Stap 3: zit-diepte verstelling

Indien aanwezig, de zit-diepte instellen tot ongeveer 5 cm van de onderbenen. Te ver naar voor schuiven van de zitting zorgt ervoor dat u niet goed meer kunt aansluiten aan de rugleuning en daardoor ondersteuning gaat missen.


bureaustoel-instellen

Stap 4: armleuningen

De armleuningen zijn een extra ondersteuning van de tafel. Wanneer armleuningen niet aanwezig zijn, zijn we geneigd om de tafel als ondersteuning te nemen, waardoor je voorover gaat leunen en contact met de rugleuning verliest. Armen en schouders ontspannen laten hangen en onderarmen optillen. Ondersteun nu de onderarm met de armleuning.


bureaustoel-instellen

Stap 5: bureaustoel en (bureau)tafel

Nu zou het, het meest optimaal zijn als de armleggers aansluiten met de hoogte van de (bureau)tafel. Uw armen komen in een rechte lijn op tafel. Polsen en handen ondervinden geen belemmering naar het toetsenbord. U heeft nu de meest optimale houding voor het zitten op een bureaustoel. gecreëerd. Echter bewegen doet u nog niet.


Stap 6: bewegen

Als uw bureaustoel beschikt over een bewegingsmechaniek, adviseren wij deze los te zetten. Bewegend zitten stimuleert de bloedsomloop en geeft vrijheid aan organen, om vrijuit te kunnen ademen. Bovendien ondersteunt de bureaustoel u bij verschillende werkzaamheden en helpt u niet onderuit te zakken of los te komen van de rugleuning! Belangrijk: u dient wel de tegendruk van de rugleuning aan te passen aan uw gewicht. Daardoor doet de stoel wat u wilt en niet andersom! De rugleuning drukt in uw rug of u valt naar achter.


gezond-zitten-staan

Tips & Trucs

Zitten is geen natuurlijke houding. Wij adviseren u dan ook niet langer dan 1,5 uur aaneengesloten te zitten in één houding. Plaats de printer zo dat u moet opstaan om het printje te halen. Haal regelmatig koffie of liever water.

Een mooie aanvulling is een zit-sta tafel. Hierdoor kunt u afwisselend gaan staan en zitten wanneer het u uitkomt. Door op deze manier te bewegen blijft uw bloedsomloop aanwezig. U blijft scherper, fitter en het verhoogt uw concentratie.